• Camilla Larsen

  5

  Liten baby gir økt status!

  • Publisert 27.08.2014 klokka 16:32
  • Kategori: Hverdag

  Heisann dere! 

  De siste dagene har en sak jeg engasjerer meg mye for fått mye oppmerksomhet i media. Saken jeg snakker om er at kvinner slanker seg mens de er gravide for å få minst mulig baby. Jeg har skrevet et innlegg om det tidligere, og jeg står fremdeles for hvert eneste ord av det jeg skrev da. Da jeg skrev det forrige innlegget fikk jeg flere kommentarer på at dette ikke skjedde i Norge, og at folk ikke gjorde slike ting, men det stemmer ikke. Her kan dere lese flere nylig skrevet artikler om temaet. 

  Her er innlegget jeg skrev tidligere:

  "I dette innlegget skal jeg ta opp et tema som jeg reagerer veldig kraftig på! Mange gravide kvinner er opptatte av å spise sunt, trene og ha en fin kropp under et svangerskap. Dette har bare blitt viktigere og viktigere de siste årene, og nå har trenden begynt å smitte over også på barnet. 

  Gravide kvinner ønsker seg nå en minst mulig baby, helst under 3000 gram. Når gjennomsnittsvekten ved fødsel i Norge er 3500 gram burde dette være grunn til bekymring. Kvinner kutter ned på sitt eget matinntak for at babyen skal være minst mulig. For å sette det på spissen så slanker de sin egen baby før den i det hele tatt er blitt født. 

  Hvor stor en baby faktisk blir har aller mest med gener å gjøre, ikke hvor mye eller lite du spiser. Selvfølgelig spiller livsstil inn, men dersom genene dine sier at du skal få en stor baby er det lite du kan gjøre for å unngå det. Selv om kvinner spiser lite, vil nok ikke babyen "sulte" for det. Den tar av fettlaget til mor, dersom den ikke får nok mat fra det mor spiser. Det som derimot er bekymringsfullt er at dersom mor ikke spiser nok, eller variert vil ikke babyen få alle de næringsstoffene den trenger for å vokse og blir "stor" og sterk. 

  Så kan jeg ikke unngå å stille spørsmålet; "Hvordan i all verden har det blitt slik at det er en uoffisiell konkurranse om å få den minste babyen?" I mine ører høres dette helt sykt ut! Selvfølgelig er det ikke noe galt i å få en liten baby dersom man ikke har sultet seg for å få det til. Noen får små babyer og noen får store - og vet du hva? De er akkurat like søte og nydelige uansett! 

  Jeg selv hadde en kjempestor mage, og målene mine var godt over gjennomsnittet. Det samme var babyen min som var 4210 gram da hun ble født. For meg så betydde det absolutt ingenting om hun var stor eller liten, så lenge hun var frisk og rask! Er det ikke dette man heller burde fokusere på? Gjøre alt det man kan for at babyen skal være FRISK, ikke LITEN

  Mange bruker unnskyldningen at de vil ha en liten baby fordi de vil ha en lett fødsel. For det første tror jeg dette bare er en unnskyldning for å skjule at de faktisk ønsker seg en liten baby pga status. For det andre så er det faktisk ikke vekten til babyen som avgjør om det blir en hard eller lett fødsel. Det er selvfølgelig veldig mange andre faktorer som spiller inn, men dersom man tenker kun på babyen så er det omkretsen rundt hodet som er med på å bestemme hvor hard fødselen blir. Babyen kan være tung og ha et lite hode, samtidig som den kan være lett og ha et stort hode. 

  Jeg synes denne nye trenden er helt avskyelig for å si det rett ut. Man burde ikke prøve å endre på babyen sin allerede når den er i magen! De er nydelige og perfekte uansett om de er 2 eller 4 kg."  Jeg vil igjen gjenta at det overhodet ikke er noe galt i å få en liten baby. Det denne diskusjonen dreier seg om er når man slanker seg under svangerskapet for å få en liten baby. 

  Artiklene som er linket i begynnelsen av dette innlegget viser at dette ikke er noe som man bare innbiller seg. Det er en realitet at dette foregår i ulike samfunn og det er et faktum at det for noen gir "status" å få små babyer. Tro det eller ei, men ja, dette foregår faktisk i Norge. Det er trist å tenke på ettersom lav fødselsvekt faktisk kan gi mange uønskede komplikasjoner. 

  - Hva er dine tanker rundt temaet? 

  4 kommentarer

  Anki

  27.08.2014 kl.17:06

  Det er horibelt at folk vil slanke babyene i magen ! En baby skal være liten og god og rund <3

  Selv så er jeg ufrivillig slanker under svangerskapet . Jeg klarer IKKE legge på meg , synes det er greit med tanke på at jeg er jo " stor " fra før og har nok å ta av , men ville aldri slanka meg for å få en liten og tynn baby ass ! NEVER !

  Liv Judit

  27.08.2014 kl.17:56

  Jeg forrstår ikke hva disse damene/jentene tenker på som kan finne på å slanke seg når en er gravid, en skal jo ikke tenke på seg selv men på den lille også. Vi vil jo at våre små og håpefulle skal ha det så bra som mulig og da trenger dem faktisk mat til å vokse å utvikle seg

  Silje Helén

  27.08.2014 kl.18:43

  At det er fokus på å spise sunt og trene under graviditeten er jo en positivt ting. Det er ingen som har vondt av å spise sunn mat og holde seg i form. Bra for både mor og barn, det. Men når det gjelder slanking, eller å prøve å få liten baby - så er det drøyt... Og det er dessverre slik at det finnes tullinger som gjør alt de kan for å få bittesmå babyer, ja! :(

  Jeg har to barn selv. Førstefødte var bitteliten, og nummer to var ganske så gjennomsnittlig. ALT var mye bedre med nummer to, selv om hun var dobbelt så stor. Fødselen var faktisk bedre enn første (for førstefødte satt faktisk fast til tross for den lille størrelsen), og for ikke snakke om barseltiden. Å få en dysmatur (alt for liten) baby var tøft og krevde veldig mye. Hun måtte vekkes annenhver time døgnet rundt for å få i henne nok mat, noe som var et strev siden hun var så slapp og lite interessert i melk. Hun måtte også mates med sonde de to første ukene. Døgnet bestod bare at mating, pumping, sondemating og veiing. Jeg rakk bare såvidt å bli ferdig med det ene måltidet før hun måtte vekkes og gjøres klart for det neste igjen. Slik fortsatte det i flere måneder, og vi måtte til helsestasjon flere ganger i uken (ganske langt til helsestasjon fra oss)... Med nummer to derimot, som var "normal", gikk alt på skinner... Når jeg etterhvert får flere, så håper jeg virkelig at jeg slipper å føde en dysmatur baby igjen. Det viktigste er selvfølgelig at barnet blir friskt og sunt tilslutt, men det beste er jo å få en grei start og!

  MalinogLucas

  27.08.2014 kl.20:58

  Jeg er så enig! Syns det er kjempedumt at mødre slanker babyene sine allerede i magen. Min første gutt var 2197gram og 45cm og det var ikke akkurat en dans på roser. Sonde, temperaturproblemer, vekker for å gi mat, sjekke temperaturen jevnlig, hyppige besøk og kontroller på helsestasjonen osv osv. Lillesøster som kom for 4 uker siden var 3292g og 47 cm. Ikke kjempestor, men ihvertfall innenfor normalen, og alt har gått som normalt siden fødsel! Ingenting ekstra å styre med, og det er så deilig! Hun er god og rund og ser ut som en bolle, og jeg elsker det :D

  Helene Viktoria

  28.08.2014 kl.07:50

  Jeg synes det viktigste er at mor og barn har det bra, og at man skal få en sunn og frisk baby, ikke en liten og tynn (og ikke frisk baby) når den blir født... Frøkna min var under 3 kg, jeg prøvde å spise det jeg kunne under svangerskapet, men jeg var også en av de som kastet opp hver dag til jeg var høygravid, men hun er en sunn og frisk jente på 1 år nå, som fyker rundt overalt nå :)

  Skriv en ny kommentar

  Camilla Larsen - 17 år og planlagt gravid

  Velkommen til bloggen min!

  Mitt navn er Camilla Larsen, og jeg er en jente på 17 år. Jeg bor i Haugesund sammen med min forlovede, Sondre, og datteren vår, Adelen som ble født 18/02/14. Jeg går på musikklinja på Skeisvang VGS.

  På bloggen min skriver jeg om livet som mamma, men også andre sider av livet mitt. Trening og kosthold er en stor og viktig del av livet mitt, og jeg har til nå gått ned over 30 kg siden jeg ble mamma. Interiør, oppskrifter og personlige innlegg er også å finne på bloggen min.

  Kontakt/sponsing:
  camillallblogg@hotmail.com

  Bloggist.no - Toppliste for bloggere

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Lenker

  Bloggdesign

  Bloggdesign fra RRH Webdesign
  hits